***       Водещите новини за деня до 13.00 ч., 

...
   ***   
   Водещите новини за деня до 13.00 ч., 
Коментари Харесай

Водещите новини! Зеленски разговаря с Денков за още оръдия, снаряди и ракети. Тагарев отговори на Захарова: Поредна нервна реакция от нейна страна


   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 1 декември   

 

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял по телефона с българския министър председател Николай Денков от Запорожие.

Това стана ясно от обява на Зеленски в формалния му профил е Туитър. Двамата са разговаряли за настоящите отбранителни потребности на Украйна, изключително във връзка с укрепването на военновъздушни сили и артилерия.

***

„ Българското държавно управление, в частност Външно министерство, действаше кардинално. Издаде позволение за Сергей Лавров, само че не и за други лица, обект на наказания “. 

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев по отношение на визитата на съветския външен министър в Скопие в предаването „ Здравей, България “. 

Когато е станало ясно, че има и други лица на борда, не е позволено прекосяването. Какви наказания може да ни наложи Русия - не мога да си показва. Тъй като няма политически представител, който да върви в Русия. Това е поредна нервна реакция от страна на Захарова, уточни още Тагарев.

***

„ Кога ще се извиниш на " Възраждане ", или ще си подадеш оставката? “ - с този въпрос, съзнателно на " ти " Цончо Ганев се обърна към премиера акад. Николай Денков по време на парламентарния надзор.

Министър-председателят обаче бе бърз и изострен в отговора си: „ Ще си подам оставката, когато престанете да лъжете, което не знам дали ще бъде скоро ". С което си завоюва аплодисменти от парламентарната група на ПП-ДБ.

***

***

За първи път от над 20 години през ноември ще сме събрали повече доходи от налози, в сравнение с сме изхарчили. И ще имаме понижение на недостига – от 0,8 до 0,6%. Това умерено ни разрешава да сме в 3-те % недостиг за декември. Данъчните ограничения за събиране на налозите стартират да дават резултат. Това съобщи пред публицисти финансовият министър Асен Василев.

***

„ Разбрахме се да стартираме диалог за правилник, който да е за това по какъв начин ще бъдат предавани и попълвани регулаторите, което от своя страна да подсигурява единодушието в границите на партиите, подкрепящи ръководството. 

Ще отнеме време да го приемем. С оглед на това, че беше изопачен изборът на управление на НЗОК, ще отправим молба към шефа Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да създадат крачка обратно и да подадат оставки, без това да е обвързвано с упрек към тях, с цел да можем да стартираме процедурата на чисто по този правилник “. 

Това разгласи Христо Иванов от ПП—ДБ след среща с Бойко Борисов и финансовия министър Асен Василев.

***

Точно в 19 часа на през днешния ден новият кмет Васил Терзиев ще възпламени празничните светлини и коледното дърво на София. 

За първи път това ще стане на новото пешеходно пространство на столицата – площада към храм-паметника “Св. Александър Невски ”, оповестиха от Столична община.

***

От през днешния ден, 1 декември, влиза в действие възбраната за придвижване на остарели коли в центъра на София.

Тя касае коли, които са на възраст над 20 години. По данни на Столичната община такива са към 50 000 возила.

***

Двете страни в спора не съумяха да договорят следващо удължение на краткотрайното помирение, което изтече в 7 ч. през днешния ден (и българско време).

Израелската войска сподели в изказване, че е " възобновила борбата против терористичната организация Хамас в линията Газа ". На този декор в няколко израелски селища прозвучаха сирените за въздушна паника.

***

Повече от 170 000 здания в Украйна са били развалени или разрушени, откогато Русия стартира войната си в страната преди повече от 21 месеца, съобщи Олена Шуляк, която ръководи парламентарната комисия, надзираваща районното развиване и градското обмисляне в Киев, съобщи ДПА.

***

Краят на изкопаемите горива е единственият метод да спасим горящата ни планета, съобщи през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш на тазгодишната Среща на Организация на обединените нации за климата (КОП28), съобщи Ройтерс.

В тазгодишната климатична среща вземат участие повече от 80 хиляди души, което е рекорден брой на участниците, отбелязва Франс прес. 

" Достигането на лимита от 1,5 градуса е вероятен единствено в случай че сложим завършек на използването на изкопаемите горива. Не просто да я понижим ", сподели Гутериш.

Той прикани фирмите в областта на изкопаемите горива да влагат в преход към възобновими енергийни източници, а държавните управления - да оказват помощ, като наложат тази смяна, в това число посредством високи налози върху облагите в бранша.

***

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР